Obegränsat mobilt bredband istället för fiber

Idag är det nästan omöjligt att klara sig utan en internetuppkoppling i hemmet. Dessutom är det ett bra sätt att spara på surfen i ditt mobilabonnemang då du kan vara ansluten via wifi när du befinner dig i din bostad. Men kan ett mobilt bredband med obegränsad surf fungera som ett alternativ till en fiberanslutning?

Hastigheten på mobilt bredband idag gör att det för de allra flesta är ett riktigt bra alternativ till en fast fiberanslutning. Via 4G-nätet kan du komma upp i hastigheter omkring 60 Mbit/s om förutsättningarna är optimala. Hastigheten är beroende av många faktorer - eftersom du använder dig av mobilnätet kan belastning, täckning och till och med väder och vind påverka den faktiska hastigheten på ditt mobila bredband.

Månadskostnaden för ett fast fiberanslutning och ett obegränsat mobilt bredband är ganska lika. Däremot är en bredbandsinstallation en ganska dyr historia, vilket gör att ett mobilt bredband ofta är ett ekonomiskt mer fördelaktigt alternativ.

Fördelar med mobilt bredband jämfört med fiber

 • Mobilt

  Ett mobilt bredband kan du enkelt ta med dig varsomhelst. Ta med det till sommarstugan, husvagnen eller hem till en kompis. Om du flyttar är det bara att dra ur sladden och plugga in det i din nya bostad. En fiberanslutning är ju tvärtom bunden till en specifik fastighet.

 • Enklare att komma igång

  Ett mobilt bredband är egentligen bara att plugga in och sen är du igång. Du kan utan problem göra hela installationen själv. En fiberinstallation i en villa innebär både att du behöver gräva upp din trädgård, samt att en installatör från bredbandsleverantören sköter själva installationen.

 • Billigare installation

  En fiberinstallation kostar i många fall 10-30 000 kronor då det är ganska mycket jobb med det. Ett mobilt bredband kostar ingenting att installera.

 • Obundet

  Ett mobilt bredband har oftast ingen bindningstid, så det är väldigt smidigt om du i framtiden skulle ångra dig och vilja skaffa en annan lösning.

Att tänka på med obegränsade mobila bredband

Ett mobilt bredband med “obegränsad” eller “fri” surf har ofta ändå en begränsning. För normala användare är detta sällan ett problem då gränsen ligger väldigt högt, men det kan vara bra att ta en titt i det finstilta innan man tecknar sitt abonnemang.

Är mobilt bredband lika snabbt som fiber?

Nej, det är det i regel inte. Framför allt har en fiberanslutning mycket högre maxkapacitet. Men det finns abonnemang på bredband via fiber som bara ger dig 10 Mbit/s, och med ett mobilt bredband kan du under optimala förutsättningar nå upp till ca 60 Mbit/s, så vissa fall kan ett mobilt bredband till och med vara snabbare. När 5G kommer på bred front kan ett mobilt bredband i teorin bli upp till 100 gånger snabbare än vad dagens 4G-nät tillåter.

Mobilt bredband i framtiden

Den riktigt stora genombrottet för mobilt bredband som ett attraktivt alternativ till en fast fiberanslutning kommer att komma när 5G-nätet på allvar sprider sig över landet. Då kommer du kunna uppnå hastigheter som är upp till 100 gånger snabbare än vad 4G-nätet i dag kan leverera.

Redan idag har 5G-nätet gjort sin entré i utvalda delar av landet, men det dröjer fortfarande ganska länge innan alla har fått tillgång till det. I skrivande stund har dock ingen operatör börjat sälja mobilt bredband med stöd för 5G.

Sammanfattning

För de allra flesta så är ett mobilt bredband med obegränsad surf ett väldigt bra alternativ till en fiberanslutning. Hastigheten är redan idag ganska bra, men i framtiden när 5G-utbyggnaden tar fart på allvar så kommer den bli mångdubbelt bättre. Den största fördelen med ett mobilt bredband med obegränsad surf är att det är så enkelt att komma igång - i med sladden och kör!

Obegränsat mobilt bredband istället för fiber

Så vilket mobilt bredband med obegränsad surf ska man välja?

Våra rekommenderade alternativ för juli 2024 hittar du nedan:

Obegränsat mobilt bredband från Chilimobil

1. Chilimobil

Chilimobil är nya och använder sig av Tres mobilnät, vilket gör att Chilimobil är en dålig ide om du bor i norra delarna av landet och en riktigt bra idé om du inte gör det.

Chilimobil kör helt utan bindningstider och det är inte möjligt att köpa till en router.

Läs mer

Obegränsat mobilt bredband från Comviq

2. Comviq

Comviq använder sig av samma nät som Tele2 då man är en del av just Tele2. Man erbjuder ett obegränsat mobilt bredband som är riktigt prisvärt.

Bästa av allt med Comviq är att du kan binda dig i 24 månader och då med en router på köpet vilket gör det ännu mer prisvärt.

Läs mer

Obegränsat mobilt bredband från Tre

3. Tre

För dig som inte bor i norra delarna av landet så kan mycket väl Tre vara bästa valet då de generellt har riktigt god prestanda i sitt nät med bra hastigheter och svarstider, mycket tack vare att de är en av få operatörer som erbjuder 5G på mobilt bredband.

Binder du dig hos Tre så får du även en bra 4G & 5G-router på köpet.

Läs mer

Obegränsat mobilt bredband från Tele2

4. Tele2

Tele2 använder sig av samma nät som Telenor på 4G då man delar nät. Man erbjuder en obegränsat mobilt bredband men det är lite dyrare vilket vi inte riktigt gillar.

Det är möjligt att mot en extra kostnad per månad lägga till en 4G-router hos Tele2.

Läs mer

Obegränsat mobilt bredband från Telenor

5. Telenor

Detta är en av våra favoriter och det har att höra med att man har täckning i hela Sverige och väldigt bra priser då Telenor ger en rabatt i hela 24 månader utan bindningstid.

En stor fördel är att man kan lägga till en 4G-router och få den på köpet!

Läs mer

Hoppa längst upp på sidan