Du kan ersätta ditt fasta bredband med ett obegränsat mobilt bredband

För de allra flesta så är ett mobilt bredband ett bra alternativ till ett fast bredband. En normal användare klarar sig gott och väl med de hastigheter du kan uppnå via mobilnätet, och dessutom är det både billigare och enklare att komma igång med.

När vi pratar om mobilt bredband så vore det tjänstefel av oss att inte ta upp den spännande framtid som den här tekniken går till mötes när 5G introduceras på allvar. Då kommer mobilt bredband gå från att bara vara en spännande “utmanare” till att bli en fullgod ersättare för fasta bredband via fiber.

Varför välja ett mobilt bredband framför ett fast bredband?

En av de allra största fördelarna med ett mobilt bredband är att det är geografiskt obundet. Du kan helt enkelt ta det med dig till den plats där du för tillfället råkar befinna dig. Det enda kravet är att det finns mobiltäckning, vilket det idag gör på de allra flesta platserna i Sverige.

Vissa av oss gör inte av med speciellt mycket surf, och då kan du hitta fantastiskt prisvärda abonnemang för mobilt bredband. För bara någon hundralapp i månaden får du ett bra och stabilt bredband med en helt OK hastighet.

Just prisbilden är faktiskt en faktor som många tar fasta på när de väljer ett mobilt bredband framför en fast bredbandsinstallation. Det brukar bli ganska dyrt att installera fiber eftersom det kräver en hel del del arbete. Räkna med att en normal fiberinstallation kostar omkring 20 000 kr, men vi har hört talas om fall där det kostat betydligt mycket mer.

Ett mobilt bredband är ungefär lika svårt att installera som ett strykjärn. Sätt i sim-kortet i din mobila router (om det inte redan sitter där) och sätt i strömsladden. Sen är du redo att surfa på nätet, kolla på Netflix eller spela ditt favoritspel. Enklare kan det inte bli.

Den fördel som ett fast bredband har i jämförelse med dagens mobila bredband är framför allt hastigheten. Det går inte att komma ifrån att en fiberanslutning kan erbjuda bra mycket högre fart i anslutningen än ett 4G-baserat mobilt bredband. Spelplanen är dock på gång att ritas om ordentligt, då den kommande 5G-utbyggnaden kommer att möjliggöra rejält mycket snabbare mobila bredband.

Fördelar med mobilt bredband

  • Prisvärt
  • Smidigt och geografiskt flexibelt
  • Snabbt och enkelt att komma igång
  • Ingen bindningstid

Hur ska jag tänka när jag väljer?

Du måste börja med att titta på hur dina behov ser ut. Om du inte har ett jobb eller intresse som kräver att du kan skicka väldigt stora mängder data i hög hastighet så kommer du upptäcka att ett mobilt bredband mycket väl täcker dina surfbehov.

Du bör också göra en ekonomisk kalkyl där du väger in samtliga kostnader. Månadskostnaden på ett bredband via fiber och ett obegränsad mobilt bredband skiljer sig inte så väldigt mycket i normalfallet, men på grund av de kostnader som uppstår vid en fiberinstallation så är det mobila bredbandet i de allra flesta fallen det mest ekonomiska valet.

Tänk också på att på förhand kontrollera så att det finns tillräckligt bra 4G-täckning där du bor - en knackig uppkoppling har nämligen negativ inverkan på din surfupplevelse.

Vanliga frågor om mobilt bredband vs fast bredband

Är ett mobilt bredband verkligen lika stabilt som ett fast?

Ja, så länge du har mobiltäckning så kommer ditt mobila bredband att fungera. Kortare störningar kan givetvis förekomma, men det är sällsynt idag.

Vad kostar ett mobilt bredband?

De allra billigaste abonnemangen kostar omkring 100 kronor i månaden. Tänk då på att surfmängden är ganska begränsad. Räkna med att ett mobilt bredband med fri surf ligger på ca 500 kr i månaden.

Du kan ersätta ditt fasta bredband med ett obegränsat mobilt bredband

Så vilket mobilt bredband med obegränsad surf ska man välja?

Våra rekommenderade alternativ för juni 2024 hittar du nedan:

Obegränsat mobilt bredband från Chilimobil

1. Chilimobil

Chilimobil är nya och använder sig av Tres mobilnät, vilket gör att Chilimobil är en dålig ide om du bor i norra delarna av landet och en riktigt bra idé om du inte gör det.

Chilimobil kör helt utan bindningstider och det är inte möjligt att köpa till en router.

Läs mer

Obegränsat mobilt bredband från Tre

2. Tre

För dig som inte bor i norra delarna av landet så kan mycket väl Tre vara bästa valet då de generellt har riktigt god prestanda i sitt nät med bra hastigheter och svarstider, mycket tack vare att de är en av få operatörer som erbjuder 5G på mobilt bredband.

Binder du dig hos Tre så får du även en bra 4G & 5G-router på köpet.

Läs mer

Obegränsat mobilt bredband från Telenor

3. Telenor

Detta är en av våra favoriter och det har att höra med att man har täckning i hela Sverige och väldigt bra priser då Telenor ger en rabatt i hela 24 månader utan bindningstid.

En stor fördel är att man kan lägga till en 4G-router och få den på köpet!

Läs mer

Obegränsat mobilt bredband från Tele2

4. Tele2

Tele2 använder sig av samma nät som Telenor på 4G då man delar nät. Man erbjuder en obegränsat mobilt bredband men det är lite dyrare vilket vi inte riktigt gillar.

Det är möjligt att mot en extra kostnad per månad lägga till en 4G-router hos Tele2.

Läs mer

Obegränsat mobilt bredband från Comviq

5. Comviq

Comviq använder sig av samma nät som Tele2 då man är en del av just Tele2. Man erbjuder ett obegränsat mobilt bredband som är riktigt prisvärt.

Bästa av allt med Comviq är att du kan binda dig i 24 månader och då med en router på köpet vilket gör det ännu mer prisvärt.

Läs mer

Hoppa längst upp på sidan